Trdenić

VINARIJA TRDENIĆ

Moslavina

Moslavina je poznati vinogradarski kraj, a vinograde su na ovom području sadili Traćani, Iliri i Kelti. Rimsko doba, kada se Moslavina jače naseljava obilježava novi val sadnje loze, posebno za cara Claudia, pa se i danas vjeruje da je ime Moslavina inačica rimskog naziva Mons Claudius.

Vina ovoga kraja poznata su u Beču i Zagrebu već sredinom 19. stoljeća.

Razvoj suvremenog vinogradarstva obilježila je Hrvatska vinarska zadruga osnovana u Voloderu 1913. Vinarstvo Moslavine danas se temelji na privatnoj inicijativi mnoštva malih i nekoliko većih vinara. Moslavina je domovina autohtonih vina Moslavac i Škrlet koji je ujedno najkvalitetniji i najtraženiji. Od ostalih sorti vina najpoznatiji su Pinot bijeli, Graševina i od crnih Frankovka. Vinske ceste između Popovače i Kutine nude u brojnim kletima degustaciju i prodaju svojih vina u buteljama ili izravno iz bačve. Osim uživanja u vinima, ponosni vlasnici nude i zakusku od domaćih specijaliteta. Posjet vinskim cestama Moslavine nudi poseban doživljaj i zasigurno će ostati u sjećanju svakome tko posjeti ovaj vinorodni kraj u zagrljaju Lonjskog polja i trsnog gorja. AVINA

Vinarija Trdenić

nastala je prije petnaestak godina kao nastavak tradicije stare više od jednog stoljeća u vinogradarstvu i vinarstvu. I danas kao i nekad, svi članovi obitelji od najstarijeg do najmlađeg člana uključeni su u procese rada, stvarajući poticajnu i ugodnu radnu sredinu u kojoj se njeguje vinarski i vinogradarski duh.

Vinograd

Prvi koraci vinarije započeli su obradom oko pola hektara vinograda sa 1500 čokota, koji joj je donio do 2000 litara vina godišnje. Danas broji 16 hektara vinograda, sa preko 85 000 čokota vinove loze i posjeduje podrum kapaciteta 100 000 litara. Vinarija Trdenić proizvodi bijela vina Pinot sivi, Pinot bijeli, Graševinu, Rajnski rizling te od autohtone sorte Moslavine Škrlet, od crnih sorti nudi vina Frankovku i Cabernet Sauvignon. Uz primarnu djelatnost proizvodnje grožđa i vina, Vinarija Trdenić doprinosi i razvoju lokalnog turizma gdje u sklopu vinske ceste Moslavine nudi putnicima, zaljubljenicima prirode predah uz svoja izvrsna vina. Putujući vinskom cestom kroz pitoresknu Moslavinu, posjetite vinariju i kušajte vina na autentičan način direktno iz ruku njezinih tvoraca. Uz dobro vino neizostavno ide i dobro jelo, od tradicionalnih jela nude se jela s roštilja, kotlovina, janjetina ili odojak s ražnja, šaran na procjep, fiš paprikaš, lovački gulaš i dr.

Grozd

U Vinariji Trdenić možete opušteno uživati u degustaciji vina i jela uz predivan pogled na Lonjsko polje. Iskustvo koje ponesete sa sobom okrepljujući djeluje na duh i tijelo, a uspomene na našu Graševinu, Pinot sivi, Pinot bijeli, Rajnski rizling, Frankovku, Cabernet Sauvignon i autohtonu sortu Škrlet još dugo evociraju bajkovitu povijest i kulturu koja obavija Moslavinu.