Štampar

VINARIJA ŠTAMPAR

Kada su u petak popodne, davnog 27. lipnja 1913. godine majstor Ištvan Grabar i vinar Andraš Novak podigli čaše u čast završene freske nad ulazom u podrum – nazdravili su vinskoj viziji koja na broju 2 u Svetom

Urbanu i danas, sto godina poslije, živo kuca. Obična, priprosta i kratkovijeka vina Novakovih poprimaju naglašeniji pečat osobnosti tek sredinom dvadesetih godina XX. stoljeća kada u posjed imanja i svih vinograda dolazi prva generacija obitelji Štampar.

Od toga vremena strast i predanost lozi postaju prva i bezuvjetna moneta svim naraštajima obitelji. Velika vina Štampar počinju svoj život već u vinogradu, kako nekad – tako i danas. Počelo se sa svega 3000 trsova jedne sorte, u starohrvatskoj hrastovoj preši iz 1927. godine i jedva nekoliko trošnih bačava u malom podrumu. Danas, u stalnom traganju za savršenstvom spoja tradicije, znanja i inovacija, Štampari izbirljivom i zahtjevnom tržištu nude izuzetno kvalitetna i nagrađivana vina od desetak reprezentativnih sorti Vinogorja Međimurje.

Podrum

Posebnost, puninu tijela, živost i krepkost, vina Štampar dobivaju brižljivim njegovanjem i zrenjem prvenstveno u starim hrastovim bačvama koje ispunjuju podrum građen vrlo blizu vinograda u dojmljivoj vinskoj arhitekturi. Nakon znalačkog postizanja vrhunca zrenja u hrastu, vina sele u pomno kontrolirane inox posude u kojima se još dugo, dugo čuva stvoreni karakter i izvrsnost vina koja potvrdu svoje vrijednosti dobivaju tek kada elegantna butelja vina Štampar stigne na Vaš stol.

NAŠI POLOŽAJI

Pod istim suncem, na malom zemljopisnom prostoru, čije odlike terroira prepoznaju i vrednuju vinski znalci svijeta, na crti koja razdvaja Hrvatsku i Sloveniju, dodiruju se međimurski bregi i ljutomersko-jeruzalemske gorice. Baš tu, tristo metara iznad mora, daleko od prometnica i urbanih vibracija, u jedinstvenom skladu s prirodom, na površini od desetak hektara rastu najbolji vinogradi obitelji Štampar. Na valovitim položajima brežuljaka Svetog Urbana i Krpeca u Robadju dozrijevaju najbolje međimurske kaplje Pušipela, Graševine, Silvanca zelenog, Chardonnaya, Pinota sivog, Rajnskog rizlinga, Muškata žutog, Sauvignona, Cabernet sauvignona i Gamaya. Nasadi daju standardne berbe, kasne berbe, izbor prosušenih bobica i ledene berbe.