Grgurević Grk 0,75L*

31.85  (239.97 kn)

Naziv vina: Grgurević Grk
Vrsta: kvalitetno suho bijelo vino KZP
Proizvođač: OPG Anto Grgurević
Geografsko podrijetlo: ZOI srednja i južna Dalmacija, vinogorje Pelješac

Gastro preporuka: Idealno se sljubljuje s ribom, plodovima mora, piletinom te hladnim predjelima.
Temperatura serviranja: 12 do 14 °C

Zapremnina boce: 0,75 L

Opis: Grk je autohtona hrvatska sorta grožđa za proizvodnju istoimenog bijelog vina. Tlo za uzgoj Grka pjeskovitog je karaktera, te se samu lozu Grka kao jednospolnu sortu redovito sadi u kombinaciji sa sortom Plavcem malim radi oprašivanja.
Vinograd Grka smješten je na južnim padinama Krivih njiva u škrtoj pjeskovitoj bijeloj zemlji, koja je izuzetno povoljna za uzgoj ove plemenite vinske sorte, te je obitelj Grgurević među prvima na poluotoku Pelješcu postala proizvođač ove izuzetno rijetke vinske sorte budući da se do nedavno većina ove sorte uzgajala isključivo na otoku Korčuli. Naš mali vinograd Grka okružili smo Plavcem malim, Plavcem malim sivim te Pošipom, kako bismo mu osigurali što bolje oprašivanje, te stvorili optimalne uvjete za njegov rast i razvoj.
Vino Grk prepoznatljivo je po svojoj zlatnoj boji s nijansom zelene, suhog je karaktera te mu je udio alkohola uglavnom ispod 14%. Zbog dobrog oprašivanja te ranije berbe, naš Grk odlikuje se svježinom i razigranošću, te se također može piti i kao aperitiv.