Pilato

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Pilato nalazi se u selu Lašići, na zapadnoj obali istarskog poluotoka. Obiteljsko gospodarstvo se bavi proizvodnjom već tri generacije. Prije se gospodarstvo bavilo mješovitom proizvodnjom kao i većina gospodarstva, tj. ratarstvom, stočarstvom i vinogradarstvom.
Proizvodnja vina i grožđa seže od 1934. kada Ivan Pilato (pradjed) zasađuje mali nasad vinove loze, koji se smatra početkom ove vinske priče. Oko 1960. godine Končeto Pilato počinje naglo širiti vinarstvo jer se pokazalo da je to poljoprivredni proizvod koji se najbolje prodaje. U 90-im godinama Eliđo Pilato preuzima od oca tu proizvodnju i počinje sa većim ulaganjem u strojeve i tehnologiju, te počinje sa širenjem nasada. Zlatna medalja na lokalnoj smotri Vinistra za Malvaziju 1994. godine jedan je od poticaja kvalitetnijoj proizvodnji, a dodatni vjetar u leđa je zlatna medalja 2002. godine na nacionalnoj smotri Vinovita kada je Chardonnay Pilato 2001. proglašen najboljim bijelim hrvatskim vinom.

 

 

Danas obiteljsko gospodarstvo Pilato ima oko 14 ha vlastitih i 4 ha vinograda u kooperaciji, od čega oko 70% bijelih i 30% crnih sorti. Vinogradi su svi pod zaštitom kontroliranog podrijetla. Današnji podrum je kapaciteta oko 100 000 litara sa modernom vinarskom opremom. Za budućnost se planira povećanje do 20 ha nasada vinove loze, te izgradnja novog vinskog podruma sa najnovijim tehnologijama u vinarskoj proizvodnji. Konkurencija je u Istri iz dana u dan sve jača, ali to je samo dodatni motiv da se svake godine unesu neka poboljšanja.