Krauthaker

Bogatu vinogradarsku i vinarsku tradiciju kutjevačkog kraja prihvaća Vlado Krauthaker, ing. agronomije, enolog i od 1992. godine vlasnik Vinogradarstva i podrumarstva Krauthaker. Pri osnutku vinarija je u posjedu imala 1 hektar nasada vinove loze, a 2020. godine površine pod našim nasadima iznose 45 hektara. Još 65 hektara imamo ugovoreno kroz kooperaciju s privatnim proizvođačima.

Vinogradarstvo i vinarstvo Krauthaker posebnu pozornost posvećuje domaćoj autohtonoj sorti graševini koja često osvaja medalje na sajmovima i izložbama vina. Kao važnu odrednicu vlastite proizvodnje ističemo uzgoj vinove loze po eko principima te kontinuitet kvalitete.

Kvalitetu i uspješnost naših vina najviše opisuju mnogobrojna odličja dobivena na svjetski priznatim natjecanjima i ocjenjivanjima vina.

Stare tehnike

Čarolija boja, okusa i mirisa utkana je u našu cjelokupnu vinsku ponudu u kojoj se nalaze i vina kasnih i izbornih berbi. Eksperimenti i naša želja da u vinograde i podrum vratimo tehnike koje su se koristile prije više od 100 godina ugodno nas iznenađuju. Potvrda je to i daljnji poticaj našoj praksi uzgoja grožđa po ekološkim principima i u skladu s onime što nam govori priroda. U skladu s time, poslove obrade zemlje i vinove loze obavljamo kako se to nekada radilo – s konjima.

Govor prirode

Vino je uistinu čudesan proizvod. Toliko je detalja i nijansi koje utječu na konačni ishod koje treba obaviti vinogradar i vinar. No ono na što vinogradar ne može utjecati je priroda. Tijek vinogradarske godine teško je predvidjeti, a zadnjih godina svjedoci samo naglih promjena i ekstremnih vremenskih uvjeta kada se zna dogoditi da se u jednom danu izmjene sva četiri godišnja doba. Zato je za konačni rezultat potrebno iznimno iskustvo i znanje. Često je za vrhunsko vino presudno u pravom trenutku prepoznati što nam priroda govori.

Priznanja i medalje

Vina redovito izlažemo na izložbama i sajmovima u Hrvatskoj i svijetu. Njihovu kvalitetu potvrđuju medalje i priznanja struke na mnogobrojnim ocjenjivanjima vina. Uz nagrade za Graševinu, s ponosom ističemo Chardonnay s položaja Mitrovac koji je dobitnik zlatne medalje na natjecanju Chardonnay du Monde 2002. godine. Ističemo i zlatnu medalju za Chardonnay Rosenberg 2004, te srebra za Sauvignon 2005 i Graševinu 2006 na Challenge International du Vin 2007. godine. Vino Sauvignon 2005 bilo je izabrano kao jedino vino iz Hrvatske koje je točeno u prvoj klasi na letovima aviokompanije Lufthansa.

U organizaciji revije Svijet u čaši Vlado Krauthaker izabran je 2002. i 2006. godine za najboljeg vinara Hrvatske. Vlado Krauthaker proglašen je i Vinskim vitezom 2009. godine.

Tlo

Pjeskovito tlo na većim visinama, siromašno humusom, nastalo na sedimentnim stijenama tijekom vegetacije u srpnju, kolovozu i rujnu grožđu pruža idealnu toplu podlogu. Tlo je često kamenito i ilovičasto što s ispodprosječnom količinom oborina zahtjeva kako iskustvo tako i veliko znanje. Tlo se isključivo gnoji stajskim gnojem, a gustoća nasada je 7.000 do 10.000 trsova po hektaru što čokotu daje životni prostor od cca 1,4 četvorna metra.

Podrum

Uz budne oči te istančana osjetila i znanja naših tehnologa vino vrije, ovisno o sorti, u inox ili hrastovim bačvama. Crna vina vriju na klasičan način u badnjevima uz dnevna potapanja komine. Dio crnih, ali i bijelih vina, dozrijeva u barrique bačvicama izrađenim od domaćeg slavonskog hrasta kitnjaka.

Filozofija njegovanja vina u našem podrumu nastavlja se na filozofiju ekološkog uzgoja vinove loze. Podneblje i klimatske pogodnosti koje vladaju tijekom godine na padinama Krndije oko Kutjeva omogućuju nam uzgoj 38 različitih kultivara vinove loze. Pored redovne berbe, klima nam omogućava kasne i izborne berbe.

 

Posebnosti

Unatoč promjenjivoj mikroklimi na našoj Krndiji, vinova loza izvrsno uspijeva. Autohtona sorta graševina u takvim uvjetima dolazi do punoga izražaja – beremo ju osim u redovnoj berbi i u svim ostalim berbama – kasnim i izbornim. Svako od tih vina je specifično na svoj način, a na sklad okusa, boja i mirisa utječu i mikrolokacije vinograda. Tako, recimo, graševine s mikrolokacija Vidim, Pomale ili Mitrovac, svaka za sebe nosi posebnosti lokacije, podneblja i mikroklime koja vlada na tom području tijekom vinogradarske godine.

 

Tradicionalna obrada

Eksperimenti i naša želja da u vinograde i podrum vratimo tehnike koje su se koristile prije više od 100 godina ugodno nas iznenađuju. Potvrda je to i daljnji poticaj našoj praksi uzgoja grožđa po ekološkim principima i u skladu s onime što nam govori priroda. Uz primjenu konjske sprege za obradu vinograda koriste se i ostali tradicionalni zahvati pri uzdržavanju vinograda koji se gnoje stajskim gnojem. Koristi se i tradicionalna tehnika proizvodnje vina kao u vremenima naših djedova, bez korištenja sumpora i drugih enoloških sredstava, tzv. macerirana ili »orange« vina.

 

Vinarstvo i podrumarstvo

Usporedo s rastom proizvodnih vinograda Vlado Krauthaker postupno je gradio svoj podrum, najprije u sastavu svoga doma ,a kasnije na prostoru gospodarske zone »Kamenjača« u Kutjevu. Ukupni kapacitet podruma iznosi  jedan milijun litara, s ukupnom površinom od  3.800 m2.Tehnološku opremu podruma čine suvremeni strojevi za primarnu preradu grožđa, doradu i finalizaciju vina koje svoje stadije dozrijevanja, od dorade do punjenja u boce prolazi u inox posuđu različite zapremine (65%) i u drvenim posudama, zapremine od 225 do 5.000 litara, izrađenih u slavonskoj hrastovini (35%). Nešto je i zemljanih posuda, tzv. qvevri.