Ilovčak

VINARIJA ILOVČAK

Moslavina

Moslavina je poznati vinogradarski kraj, a vinograde su na ovom području sadili Traćani, Iliri i Kelti. Rimsko doba, kada se Moslavina jače naseljava obilježava novi val sadnje loze, posebno za cara Claudia, pa se i danas vjeruje da je ime Moslavina inačica rimskog naziva Mons Claudius.

Vina ovoga kraja poznata su u Beču i Zagrebu već sredinom 19. stoljeća.

Razvoj suvremenog vinogradarstva obilježila je Hrvatska vinarska zadruga osnovana u Voloderu 1913. Vinarstvo Moslavine danas se temelji na privatnoj inicijativi mnoštva malih i nekoliko većih vinara. Moslavina je domovina autohtonih vina Moslavac i Škrlet koji je ujedno najkvalitetniji i najtraženiji. Od ostalih sorti vina najpoznatiji su Pinot bijeli, Graševina i od crnih Frankovka. Vinske ceste između Popovače i Kutine nude u brojnim kletima degustaciju i prodaju svojih vina u buteljama ili izravno iz bačve. Osim uživanja u vinima, ponosni vlasnici nude i zakusku od domaćih specijaliteta. Posjet vinskim cestama Moslavine nudi poseban doživljaj i zasigurno će ostati u sjećanju svakome tko posjeti ovaj vinorodni kraj u zagrljaju Lonjskog polja i trsnog gorja. AVINA

Vinarija Ilovčak

Osnovano 1992. godine, u vlasništvu obitelji Đozo iz Kutine, Republika Hrvatska. Peta generacija vinograda na parcelama koje datiraju od sredine 19. stoljeća. Vinogradi su pozicionirani na obroncima Moslavačke gore uz rijeku Ilovu, na samoj granici Moslavine i Slavonije gdje se vinogradi uzgajaju na 240 metara nadmorske visine na isključivo južnim padinama, pokrivajući površinu od 6 hektara. Najzastupljenija sorta je autohtona moslavačka sorta Škrlet, zatim Graševina, Pinot Bijeli i Cabernet Sauvignon. Prvi vinogradi su posađeni 1992. godine dok je početak komercijalne prodaje počeo 2006.

Vina

Iskrena vina s obronaka Moslavačke gore. Škrlet, Graševina, Cabernet sauvignon, Pinot bijeli.

Zlatna i srebrna priznanja sa nekoliko priznatih izložbi vina u Hrvatskoj.