Giulio Ferenac

Delan jer volin lozu… ona me daruje dobrin vinon.
Da je lako – ni. Ali ljubav je takova… malo slatka malo ašpra:)

Vinogradarstvo je naša obiteljska, višestoljetna tradicija; drago mi je da mogu ponuditi kvalitetna bijela i crvena vina s jednih od najboljih podneblja za lozu u Istri.

Trudim se paziti na kvalitetu i koristim isključivo grožđe svojih vinograda kontroliranog podrijetla. Moja strast jesu vina. S nadom gledam na svako svitanje, a s bojazni gledam na svaku promjenu na nebu u svako predvečerje. Tako su i moji stari – tako je to i danas. I u doba smartphone-a i instagrama, gmo hrane i vina bez grožđa – neke stvari čovjeku koji živi u skladu s prirodom jednostavno se ne mijenjaju. Drago mi je da je to još tako.

I dalje sam najsretniji kada su moja vina preferirana od ljudi koji zaista kušaju vino na dnevnoj osnovi, često sami kuhaju i znaju prepoznati dublje note mojih vina. Tada znam da radim dobar posao. Jer vino je naposlijetku, hrana za dušu – onaj finalni dodir kojeg pamtimo, onaj bouquet kojeg se rado prisjećamo.

Vino u sebi nosi godinu, berbu, atmosferu, sjetu, tugu, radost i usklik, uspomenu na jedno vrijeme. A opet… vrlo elegantno i na samo sebi svojstven način mijenja se s vremenom čuvajući do pune zrelosti taj poseban element koji objedinjuje sva osjetila. Nije li to čarobno? Lijepo je i dalje ostati dijete i vjerovati u ovu dušu čarobnjaka, u ove žuljevite ruke koje iz škrte zemlje mogu uz puno ljubavi stvoriti tekućinu koja kao vjerojatno ni jedna druga može pripovjedati tako nezaboravne priče.

​Vino je slavlje života. Stoga živjeli…

 

Priča počinje davne 1688 godine kada je jedan oficir Venecijanske mornarice odlučio završiti svoju službu i započeti obiteljski život.

To je naravno bio moj pra pra… pradjed:) Istra (danas dio Hrvatske), u to je vrijeme bila podijeljena između habsburških plemića koji su vladali u unutrašnjosti i Mlečana koji su prisvojili obalu i mali unutrašnji pojas. Istra je bila bliska i vrlo tranzitna kolonija venecijanskih duždeva. Stoga su mnogi Hrvati i Talijani koji su služili vojsku u službi Serenissime tražili pristupačnu zemlju i mir upravo ovdje u Istri.

Naše etikete stoga imaju nekoliko prepoznatljivijih venecijanskih detalja:
– logo je stilizirani lav Sv.Marka
– oblik etikete je arhitektonski šiljati luk; jedan od najauteničnijih simbola gradnje u Veneciji kroz koji se naziru vinogradi Vižinade
– boje etiketa su životopisne – poput karnevala u gradu na vodi

Pra… Djed je otkupio zemlju netom južnije od gradića Vižinade (oko 15km istočno od Poreča). Naselje je nazvano Ferenci – po njegovom prezimenu i još uvijek nosi to ime. Počeo se baviti vinarstvom i maslinarstvom, a ta tradicija nije prekinuta više od 3 stoljeća. I u ovim poznim godinama ponosni sam sljednik te tradicije i obiteljskog imena.

Moja je obitelj kroz povijest doživjela mnoge uspone i padove u vinogradarstvu, ali se održala kao vjeran štovatelj prirodne proizvodnje i posvećenosti kvaliteti.