fbpx

Miličić

VINARIJA MILIČIĆ

Vinogradi

Obitelj danas obrađuje 10 ha vinograda, od kojih su oni najbolji na Dingaču stari četrdesetak godina, ali užurbano krče i sade nove vinograde na malim parcelama na nepristupačnim strmim položajima Dingača. Pavo ističe i posebnost svojih mladih vinograda, jer su neke od parcela doslovce stvorili na nekoliko malih terasa usred kamenih vrleti. Vinogradi na južnim pozicijama uživaju u izvrsnim prirodnim uvjetima, gdje je potrebna samo minimalna količina zaštitnih sredstava, a duboka sedimentna tla lozi osiguravaju dovoljnu količinu topline, minerala i vode i u najsušim godinama. Osim na najboljim južnim pozicijama, obrađuju i nekoliko vinograda u pelješkim krškim poljima, gdje znatno niže noćne temperature u vrijeme dozrijevanja grožđa pogoduju očuvanju svježine i aroma u bijelim sortama.

Sortiment

Naravno, na najboljim južnim pozicijama Dingača u obzir dolazi samo plavac mali, a u krškim poljima u sredini Pelješca od crnih sorti uzgajaju i iskušavaju malbec i petit verdot. Od bijelih sorata najviše imaju rukaca, u kojem Pavo vidi veliki potencijal, ali uz pomnu vinifikaciju, selekciju grožđa i ozbiljan pristup sorti u vinogradu. Kao posebnost za pelješke vinograde, obitelj uzgaja i chardonnay, koji pune u butelje kao sortno vino.

Podrum i tehnologija

Sve je počelo kao hobi u konobi kamene kućice stare stotinjak godina, koja se upravo obnavlja u kušaonicu i maloprodaju vina. Do nje su sagradili veliki novi podrum kapaciteta 300.000 butelja, koji se postupno nadograđuje zadnjih dvadesetak godina. Za fermentaciju bijelih vina i maceraciju crnoga grožđa koriste se tankovima od inoksa, a za maceraciju najboljih plavaca velikim drvenim posudama. Velik broj barrique-bačava različitih podrijetla daju im mogućnost igranja i kreiranja vina s kompleksnim aromatskim profilima od jako različitih sirovina grožđa. Podrum možda ne oduševljava sjajnim i urednim interijerom; sve je podređeno proizvodnji vina i barrique-bačve zauzimaju svaki slobodan prostor u podrumu.

Vino i filozofija

Vrhunski plavci Dingač Miličić i Dingač Miličić barrique redovito imaju više od 14 vol.% alkohola, a na tržište izlaze tek potpuno dozreli u drvenim bačvama. Vino treba pustiti da odleži, da dođe do optimuma, a tek ga onda napuniti i ponuditi – Pavo Miličić objašnjava svoju strpljivost kojom čeka robusne plavce da omekšaju i pruže pravi užitak zrelih tanina. Plavac Mali selekcija vino je proizvedeno od odabrana grožđa s posebnih položaja koji se ne nalaze unutar Dingača, ali daju izvrsne zrele mekane plavce drukčijeg karaktera. Miličić Rukatac bijelo je vino proizvedeno od istoimene sorte, koju pod imenom maraština nalazimo širom Dalmacije, a najčešće se radi o strukturiranim toplim vinima relativno visoka alkohola i nježnih aroma. Miličićev Chardonnay moderno je bijelo vino koje pokazuje kako se ta svjetska sorta lako prilagođava različitim uvjetima klime i tehnologije.

Budućnost

Sadnja barem još 5–10 ha novih vinograda na najboljim položajima Dingača, jer im još nedostaje sirovine za vrhunske plavce. Nažalost, najveća je boljka peljeških vinogradara kroničan nedostatak radne snage. Gradnjom nove kušaonice i maloprodajom u Dubrovniku žele iskoristiti potencijale prodaje i promidžbe vina putem turizma. Budućnost peljeških vinara vide u snažnijem udruživanju i boljem iskorištavanju potencijala peljeških vinskih cesta; predstavljanju u ugostiteljstvu i na obiteljskim gospodarstvima, ali uz ograničavanje sada (pre)visokih cijena vina u restoranima

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *